Australië

Bereid je goed voor op je studie Down Under!

Praktische informatie studie Australië

Als je bent ingeschreven aan de universiteit, kun je starten met de laatste voorbereidingen. Je hebt een studentenvisum nodig om het land binnen te komen en je moet bedenken waar je wilt gaan wonen. Daarbij ga je natuurlijk niet alleen naar Australië om te studeren - je wilt ook iets van het land zien!

Visum

Je hebt een studentenvisum nodig om in Australië te mogen studeren. De benodigde papieren krijg je via de universiteit. De aanvraag van het visum verloopt volledig via internet en is doorgaans binnen enkele weken afgerond. Het visum moet afgegeven zijn voordat je vertrekt. Onze studieadviseurs kunnen je alles vertellen over de aanvraagprocedure.  

Communicatie

Op alle universiteiten heb je toegang tot het internet en vaak ook de mogelijkheid om gebruik te maken van computers e.d. tegen een gereduceerde prijs. Het is makkelijk om te bellen in Australië, zowel nationaal als internationaal. Mobiele telefoons uit België kunnen gebruikt worden, maar het is zeker de moeite waard om een Australisch abonnement te nemen. Telefoonproviders in Australië zijn bijvoorbeeld Telstra, Optus en Vodafone.

Reizen: Internationaal

Vanuit Australië vertrekken vluchten via Azië of de VS. Quantas, BA, Singapore Airlines zijn luchtvaartmaatschappijen waarmee je kunt vliegen. De prijzen varieren, check bij je locale reisbureau of neem direct contact op met de luchtvaartmaatschappijen. Je kunt 20 kg bagage meenemen als je via Azie reist en 2 x 32 kg als je via de VS reist (de ticketprijs is vaak wel iets duurder als je via de VS reist). Je kunt je bagage ook naar Australië sturen via de normale post. KILROY heeft goedkope en flexibele tickets voor studenten.

Reizen: Nationaal

Australië is een groot continent en je bent vaak afhankelijk van vluchten als je tussen grote steden wilt reizen. Er zijn verschillende soorten kortingen, vliegpassen en goedkope airlines. De trein is ook een comfortabele manier van reizen, maar niet erg goedkoop of snel. De bus is een makkelijke manier van reizen en er zijn verschillende buspassen, maar reken er wel op dat je reis veel tijd kost!

De taxi is in Australië goedkoper dan in België en in de grote steden zijn daarnaast ook metrolijnen e.d. Veel studenten kiezen er ook voor op hun eigen auto te kopen (denk er wel aan dat men in Australië links rijdt, dat kan nog een uitdaging worden!).

KILROY heeft 6 maanden in het jaar een eigen kantoor in Sydney, Australië. Hier kun je als student inspiratie opdoen en advies krijgen voor trips die je tijdens je studietijd wilt maken. Hier vind je de meest up-to-date informatie voor lokaal vervoer, duiken, tours en andere activiteiten. Je kunt hier ook andere reiziger ontmoeten tijdens KILROY's eigen Happy Hour!

Gezondheid

Australië probeert met strenge quarantaineregels besmettelijke ziektes uit andere landen buiten de deur te houden (zo is er onder andere een verbod op het invoeren van etenswaren en andere plantaardige producten). Je kunt natuurlijk altijd ziek worden maar de gezondsheidszorg in Australië is modern en van eenzelfde standaard als in België. Als internationale student ben je verplicht om via de onderwijsinstelling waar je gaat studeren een ziektekostenverzekering af te sluiten. Daarnaast raden we je aan om een goede reisverzekering af te sluiten. 

Woonruimte

Je kunt ervoor kiezen op de campus te wonen (neem voor vertrek contact op met de universiteit!) of je huurt een appartement buiten de campus, vaak samen met andere studenten.
De prijzen variëren afhankelijk van de plek in Australië waar je studeert en het type woonruimte. Als je buiten de campus wilt wonen kan de universiteit je na aankomst vaak helpen. We raden je aan om wel al van tevoren een tijdelijke woonruimte te regelen.

Bereid je goed voor

Studeren in het buitenland vergt enige voorbereiding. Voor je vertrek doorloop je verschillende stappen; van oriëntatie tot en met het regelen van een vliegticket. Kijk voor overige zaken die van belang zijn voor je studie in het buitenland ook op onze pagina Voorbereiding studeren buitenland.

Meer informatie over Australië?
Contacteer ons
Contact