Kosten studie buitenland

Overzicht kosten bij studie in het buitenland.
Als je in het buitenland gaat studeren is het belangrijk de kosten op een rijtje te zetten. Kosten verschillen per land, stad, universiteit en opleiding.

Collegegeld

Het collegegeld van een studie in het buitenland ligt vaak hoger dan wanneer je in België blijft om te studeren. De Belgische overheid vergoedt namelijk een groot deel van de studie, terwijl de studiekosten in sommige landen volledig voor de student zijn. De collegegelden variëren sterk per land, onderwijsinstelling en opleiding, maar start vanaf € 4.000 per jaar. De exacte bedragen vind je op pagina's van de universiteiten of vraag het aan onze studieadviseurs.

Huisvesting en levensonderhoud

Als je in België gaat studeren ben je natuurlijk geld kwijt aan je kamer en het dagelijkse leven. Deze kosten maak je ook als je in het buitenland studeert. Het collegegeld is een vast bedrag, maar overige kosten zijn sterk afhankelijk van het land waar je wilt studeren en natuurlijk jouw levensstijl. Wonen in een buitenwijk is nou eenmaal goedkoper dan midden in het centrum en een metropool zoals Sydney is een stuk duurder dan het leven in een kleine stad. 

Per maand ben je ongeveer tussen de € 750 - € 1200 kwijt. Dit is inclusief woning, eten, gas, water, licht, kleding, uitgaan en telefoonkosten. Je hoeft niet voor de volledige periode huur te betalen, want je verblijft slechts vijf van de zes maanden op de universiteit (aangezien je ook vakantie hebt) en tien maanden als je een jaar in het buitenland gaat studeren.  

Verzekering

Veel universiteiten verplichten het je via de universiteit te verzekeren voor ziektekosten. Als dit niet het geval is, dien je zelf een goede verzekering af te sluiten. Niet alleen voor ziektekosten, maar ook bij verlies van bagage, wettelijke aansprakelijkheid en andere reiskosten. 

Visum en reiskosten

Vergeet de kosten voor je studentenvisum en vliegticket niet: deze kosten zijn sterk afhankelijk van jouw bestemming.  

Informatie van medestudenten

Een goede manier om een idee te krijgen van de kosten is door te informeren bij onze studieadviseurs en bij studenten die al studeren of gestudeerd hebben aan de universiteit van je keuze. KILROY education brengt je graag in contact met studenten van de universiteit waar jij naar toe gaat.

Contact