De voordelen van studeren in Australië

  • 12 september 2017
  • Door Ann
De voordelen van studeren in Australië

Studeren in het buitenland is ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring en een goede investering in je toekomst. Het staat mooi op je cv, is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en je ziet nog eens iets van de wereld. Maar wij hebben heeft ook goede universiteiten en hogescholen, dus wat is nu eigenlijk de meerwaarde van een studie in dat verre land? Hieronder geven we je inzicht in de belangrijke voordelen van een studie in Australië!

Wat is anders aan het onderwijssysteem in Australië?

Het hoger onderwijssysteem in Australië is anders dan bij ons. Allereerst is er geen onderscheid tussen hogeschool en universiteit zoals bij ons. Al het hoger onderwijs wordt gegeven op ‘universities’ en het academisch jaar bestaat doorgaans uit twee semesters die starten in februari en juli. Het onderwijs is bovendien zeer flexibel en biedt vele studiemogelijkheden. Je kunt er werkelijk 'studeren op maat'. De meeste universiteiten hebben een uitgebreid aanbod aan opleidingen op verschillende studieniveaus en vele study abroad programma's (een of twee semesters) waarbij je kunt kiezen uit vele vakken. Deelnemen aan een van deze opleidingen is een uitdagende manier om je horizon te verbreden.

Hoe ziet de bachelorfase eruit?

In Australië hebben veel bachelorstudies in het eerste jaar een brede basis van waaruit je je gaat specialiseren. Dat doe je door een hoofdvak (major) te kiezen en dat te combineren met een of meerdere bijvakken (minor). Een major bestaat doorgaans uit acht vakken en een minor uit vier vakken. Soms is het ook mogelijk om twee hoofdvakken te kiezen. Zo kun je binnen een Bachelor of Business doorgaans kiezen uit majors als International Business, Marketing, Finance, Human Resource Management en Management. En bij de University of Sydney worden er maar liefst vijftig verschillende majors aangeboden binnen de Bachelor of Arts. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Foreign Languages, International Studies, History, Psychology of Film Studies. Daar zit zeker wel iets tussen dat aansluit bij je interesse! Een bacheloropleiding in Australië duurt drie jaar.

Dankzij dit systeem kun je je bachelor dus helemaal naar je eigen wensen en interesse inrichten. In het eerste jaar volg je een aantal verplichte inleidende vakken en daarna kies je de vakken die aansluiten bij jouw carrièrewensen en ambities. Hoe cool is dat?

Wat dacht je van een studie in Adelaide, Australië?

Hoe ziet de masterfase eruit?

Veel masters in Australië hebben een vergelijkbare flexibiliteit, vooral de Masters of Commerce en de Masters of Business. En wist je dat niet eens per se een relevante bachelorstudie gedaan hoeft te hebben voor toelating? Ook studenten met een bachelordiploma in een totaal andere studierichting, kunnen starten met een Master of Commerce/Business. Dus heb jij een creatieve bachelor afgerond maar mis je een stukje commercieel inzicht, overweeg dan eens een Master of Commerce met marketing als specialisatie. In het de eerste helft van de studie, wordt je klaargestoomd in de businessvakken en daarna volg je vakken in de major die je hebt gekozen. Een masteropleiding in Australië duurt anderhalf tot twee jaar.

Geen zin in een master maar wel een diploma

Ook heb je in Australië veel mogelijkheden om een deel van een master te volgen en toch een certificaat of diploma te ontvangen. Dit zijn de zogenoemde postgraduate certificate en postgraduate diploma opleidingen. Een ideaal alternatief voor als je wel in het buitenland wilt studeren, maar geen volledige master wilt doen of niet te lang van huis wilt zijn. De duur van deze opleidingen varieert van vier maanden tot een jaar.

Behaal je diploma in Brisbane, Australië!

Zijn er nog meer flexibele studiemogelijkheden?

Als al het bovenstaande nog niet flexibel genoeg is voor je, kies dan voor de ultieme flexibiliteit van het study abroad programma. Als study abroad student meld je je niet aan voor een volledig studie, maar meer algemeen als student aan een bepaalde universiteit. Je mag er dan een of twee semesters studeren en helemaal zelf je vakkenpakket samenstellen uit (bijna) het volledige aanbod van de universiteit. Er hoeft geen onderlinge samenhang te zitten tussen deze vakken. Je mag dus een vak volgen bij Chinees, rechten, wiskunde en marketing. Of bij psychologie, kunstgeschiedenis, finance en civiele techniek. Je kiest de vakken die jij wilt! Het enige waar je bij de keuze van je vakken rekening mee moet houden, is de voorkennis die je hebt op dat vakgebied. Ben je bijvoorbeeld derdejaars student economie, dan mag je marketingvakken volgen op een hoger niveau maar voor Chinees moet je een eerstejaars vak kiezen. Nǐ hǎo!

Meer informatie en advies

Studeren in Australië heeft dus vele voordelen en dan hebben we het nog niet eens gehad over het heerlijke klimaat, de prachtige stranden en natuur en de vele bezienswaardigheden! Wil je nog meer weten over het onderwijs en de opleidingen in Australië? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs! Zij beantwoorden graag al je vragen, bieden gratis persoonlijk studieadvies en helpen je met je aanmelding bij universiteiten in Australië.

Wil jij graag studeren in Australië?
Contacteer ons
Gerelateerd
Contact