Studeren in het buitenland

Verbreed je horizon met een studie in het buitenland
Wil jij een gehele opleiding zoals een bachelor- of masteropleiding in het buitenland volgen? Of liever één of twee semesters in het buitenland studeren. De studiemogelijkheden staan hieronder voor je op een rijtje.

Studiemogelijkheden

KILROY werkt samen met 50 universiteiten in het buitenland en daar komen steeds meer bij. Alle universiteiten bieden de volgende studiemogelijkheden:

  • Study abroad: Met een study abroad programma verblijf je één of twee semesters in het buitenland en kunt zelf je vakkenpakket kiezen. Deze optie is perfect als aanvulling van jouw bachelorstudie, want de studiepunten die je tijdens je study abroad haalt, tellen vaak mee voor jouw bachelorstudie. Ook kun je bij een aantal universiteiten een study abroad programma volgen meteen nadat jij je diploma secundair onderwijs hebt gehaald. 
  • Associate degree: Haal je Associate degree in Noord-Amerika. Met een Associate degree doe je de eerste twee jaar van een bachelorstudie, waarna je door kunt studeren aan een Amerikaanse universiteit. Als je na twee jaar besluit niet verder te willen studeren dan kun je met een Associate degree de arbeidsmarkt op.  
  • Bachelor in het buitenland: Na het diploma secundair onderwijs kun je een drie- of vier-jarige bacheloropleiding in het buitenland doen.
  • Master in het buitenland: Na het afronden van jouw bachelorstudie kun je kiezen voor een specialisatie of verbreding door middel van een master in het buitenland. Een masteropleiding duurt vaak één a twee jaar. 
  • Master of Business Administration (MBA): Een MBA kun je na je bacheloropleiding doen, je hebt vaak twee tot vijf jaar relevante werkervaring nodig. Je leert hier niet alleen hedendaagse managementtechnieken  maar past deze meteen toe op een innovatieve, creatieve en ondernemende manier. 
  • Certificate / Diploma: Anders dan in België ontvang je in het buitenland vaak een (Post) Graduate Certificate of -Diploma voor het gedeeltelijk afronden van een Master.
  • Ph.d.: Onderzoeksgeoriënteerde opleiding na een Master.

Voor de meeste opleidingen is minimaal een diploma secundair onderwijs nodig (ASO, KSO, TSO, BSO). Indien je dit niet hebt, dan zijn er mogelijkheden een schakeljaar te volgen. 

Fasen hoger onderwijs

Al sinds 2002 werken 29 Europese landen met de bama-structuur, oftewel bachelor-masterstructuur. Deze bama-structuur is naar aanleiding van afspraken tussen 29 Europese landen in het kader van het Bolognaproces gestart, zodat er één Europees hoger onderwijssysteem is. Hier kunnen we drie fasen onderscheiden; 

  1. de bachelorfase,
  2. de masterfase en
  3. de Doctor of Philosophy (PhD).  

Buiten Europa zijn er soortgelijke fasen. Bekijk de benamingen en de vergelijkingen in onderstaande tabel:

Fasen hoger onderwijs België

Fasen hoger onderwijs buitenland

Soort en duur opleiding België

 Soort en duur opleiding buitenland

Bachelor

Undergraduate

HBO bachelor, 4 jaar
WO bachelor, 3 jaar

Associate degree, 2 jaar
Bachelor degree, 3-4 jaar

Master

(Post)graduate

HBO master, 1-2 jaar
WO master, 1-2 jaar

(Post)Graduate Certificate, max.1 jaar
(Post)Graduate Diploma, max.1 jaar
Master Degree, 1-2 jaar

 

Je ziet dat buiten Europa de bachelorfase undergraduate wordt genoemd. De masterfase wordt graduate of postgraduate genoemd.  Wil je meer weten over de structuur van het hoger onderwijs in het buitenland, neem dan contact met ons op.

Contact