{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Vijf redenen waarom je naar Sri Lanka zou moeten reizen

sri-lanka-men-fishing-cover

Diversiteit is wat dit land zo geweldig maakt voor elke reiziger.

Sri Lanka is een klein land dat wellicht niet direct op je radar staat. Volgens ons is dat volkomen onterecht want het is naar onze mening één van de ultieme backpack-bestemmingen in Azië. Vriendelijke locals, smaakvol eten en prachtige natuur en over het algemeen erg betaalbaar: what's not to like? Laten we je wat redenen geven waarom je serieus moet overwegen Sri Lanka bovenaan je reislijstje te zetten.

 

 

Sri-lanka-sigirya-people-sitting-on-rock
De ultieme bestemming voor backpackers on a budget
Sri Lanka is dé place to be voor budgetvriendelijke backpackers. Dit prachtige eiland in de Indische Oceaan heeft een enorme diversiteit te bieden zonder dat het een gat in je portefeuille slaat. Hier ontdek je adembenemende stranden, weelderige bossen, eeuwenoude tempels en betaalbaar street food. Accommodaties zijn vriendelijk voor je budget, en het reizen is super makkelijk dankzij een uitgebreid netwerk van treinen, bussen en natuurlijk tuktuks. Of je nu een surffanaat bent, geïnteresseerd bent in geschiedenis, of gewoon wilt genieten van een heerlijk kopje Ceylon-thee, Sri Lanka heeft alles wat een backpacker zoekt!
Bekijk alles wat Sri Lanka te bieden heeft

1. Verrassende natuur en wildlife

Hoewel Sri Lanka misschien niet het eerste land is waar je aan denkt voor safari's en wildlife, is het een van de beste plekken in Azië om hiervan te genieten. We hebben drie favoriete gebieden als het gaat om het spotten van dieren in Sri Lanka. Als je olifanten wilt zien, is Udawalawe National Park de beste plek. Dit park staat bekend om zijn groeiende olifantenpopulatie en biedt geweldige ontmoetingen met deze vriendelijke reuzen.

Als je op zoek bent naar meer variatie, vooral qua landschap, is Wilpattu National Park een verborgen parel met weelderige jungles, kalme meren en schuwe luipaarden. Het is het grootste nationale park van Sri Lanka, maar de ligging in het noordoosten maakt het wat minder bekend bij reizigers die beperkt de tijd hebben. Yala National Park is het meest bekende wildlife-gebied in Sri Lanka, met een diverse dierenpopulatie, waaronder luipaarden, olifanten en verschillende vogelsoorten. Het is dé plek voor het spotten van luipaarden, en de centrale ligging maakt het een gemakkelijke toevoeging aan een bezoek aan de beroemde theetuinen en prachtige kustlijn.

Naast dieren zijn er veel andere natuurwonderen te zien in Sri Lanka. Sommige zijn gemakkelijk te bezoeken, zoals de weelderige groene bergen rond Ella en Nuawara Eliya, terwijl andere wat meer inspanning kosten, zoals de Sigiriya-rots. Dit is een van de belangrijkste wandelbestemmingen van Sri Lanka, en de klim naar de top is zeker de moeite waard voor het adembenemende uitzicht.

Leopard crossing a dirt road in Yala National Park in Sri Lanka

2. Surfersparadijs aan de oostkust

Deze regio van Sri Lanka is een absolute aanrader voor surfers. Het is een paradijs, zonder de gepolijste, toeristische omgeving die je vaak ziet. Sri Lanka als land heeft een wat ruwere uitstraling, en dit zie je ook terug in de surfcultuur. Echter maken de mensen en hun lokale cultuur dat ruimschoots goed in de talloze surfdorpen aan de zuidelijke en oostelijke kusten van Sri Lanka. Elke plek heeft zijn eigen unieke charme en golven die geschikt zijn voor surfers van alle niveaus. Laten we je wat suggesties geven:

  • Arugam Bay, vaak geprezen als de parel van het surfen in Sri Lanka, is een hotspot voor zowel beginners als ervaren surfers. Bekend om zijn lange point breaks en stabiele golven, biedt Arugam Bay de ideale omstandigheden voor wie op zoek is naar een epische surfsessie. De ontspannen surfcultuur draagt bij aan de charme en zorgt voor een gastvrije sfeer waar surfers van alle niveaus zich thuis voelen.
  • Pottuvil Point, net ten noorden van Arugam Bay, is een favoriet onder ervaren surfers. De krachtige, holle golven maken het een uitdagende locatie voor wie op zoek is naar adrenaline. Pottuvil Point staat bekend om zijn consistente breaks en biedt spannende ritten voor adrenaline-junkies.
  • Voor een meer ontspannen en beginner-vriendelijke ervaring kun je naar Whiskey Point gaan. Genoemd naar de nabijgelegen distilleerderij, biedt deze plek zachte, rollende golven die perfect zijn voor degenen die willen leren of gewoon van een ontspannen sessie willen genieten. De pittoreske omgeving met kokospalmen en gouden zand maakt het een uitstekende plek om van de zon en het surfen te genieten.
  • De beste locatie voor surfen aan de zuidkust is Ahangama. Met prachtige stranden en de thuisbasis van een van de beste surfcamps in Sri Lanka, is het de perfecte plek om te leren, te relaxen en medereizigers te ontmoeten. Het vormt een geweldig begin of einde van elke rondreis door Sri Lanka, omdat het per trein verbonden is met de hoofdstad Colombo.

Op de zuidelijke en oostelijke kusten van Sri Lanka draait het niet alleen om surfen; het is net zo leuk om te verdwalen in pracht van de Indische Oceaan, zelfs als je de golven niet zelf aan durft. Zorg ervoor dat je dit niet mist tijdens je reis!

View of the beach in Ahangama, Sri Lanka, through a tuktuk window

3. Overal heerlijk eten

Sri Lanka is een droom die uitkomt voor foodies, met een verleidelijk aanbod aan gerechten dat je smaakpapillen zal prikkelen. Van pittig en kruidig tot romig en zoet, de opties hier zijn net zo gevarieerd als het eiland zelf.

Een absolute aanrader is "deviled chicken," een gerecht met een pittige kick dat je smaakpapillen zal laten ontwaken. Voor een mildere optie kun je jezelf onderdompelen in curry's met kokosmelk, die romig, rijk en echt heerlijk zijn. Maar de streetfoodscene van Sri Lanka is waar het echte plezier begint. Een must-try is "hoppers," knapperige, komvormige pannenkoeken perfect voor het opscheppen van curry. En dan hebben we nog "kottu roti," een roerbakmix van gescheurde roti, groenten en jouw keuze aan proteïne, geserveerd met overheerlijke kruiden.

En laten we de bescheiden samosa niet vergeten, die is omgetoverd tot een lokale lekkernij met unieke vullingen. Last but not least, voor de zoetekauwen onder ons: probeer kokis! Dit gefrituurde "koekje" met wortels in het Nederlandse koloniale tijdperk, is gemaakt van rijstmeel, eieren en kokosmelk. Het wordt vaak gebruikt als voorgerecht of dessert tijdens vieringen zoals het Sinhala en Tamil Nieuwjaar. Of je nu van pittig houdt of de voorkeur geeft aan iets milders, de heerlijke gerechten van Sri Lanka nemen je smaakpapillen mee op een epische reis.

The typical Sri Lankan dish Lamprais served with white rice

4. Goedkope maar epische trein- en busreizen

We hadden hier de gebruikelijke afbeelding kunnen plaatsen van de felblauwe trein van Kandy naar Nuwara Eilya rijdt, door de groene theevelden op het platteland. Begrijp ons niet verkeerd, dit is absoluut een reis die je moet maken, omdat de treinreis en de bestemming het meer dan de moeite waard zijn. Maar er zijn zoveel meer schilderachtige ritten te maken in Sri Lanka, en de meeste daarvan zijn echt heel goedkoop. En nee, de bussen brengen je niet naar ieder dorp, maar de Sri Lankaanse tuktuks zijn het perfecte vervoermiddel om de laatste kilometers van je reis compleet te maken als dat nodig is.

Lokale bussen kosten slechts een paar cent voor enkele uren. Als je het ongelofelijke Yala National Park wilt bezoeken, waar we het eerder over hadden, raden we aan dit vanuit Ella te doen, dat het meest zuidoostelijke eindpunt is van de trein van Kandy naar Badulla. Vanuit Ella duurt het 3 tot 4 uur met een overstap in Tissamaharama, en de rit kan niet authentieker zijn. Onderweg kom je talloze dorpen en adembenemende landschappen tegen. Zorg ervoor dat je genoeg drankjes en snacks inpakt voor de rit, en overweeg oordopjes als je wat rust en stilte wilt; deze bussen kunnen ongelofelijk luidruchtig zijn! Bij de tussenstop in een buitenwijk van Tissa kun je vaak wat fruit en water kopen bij lokale verkopers, maar verwacht niets bijzonders.

Nog een treinreis die de paar centen waard zijn, is die je langs de kust terugbrengt naar Colombo. Helaas moet je op een gegeven moment moeten terugkeren naar Colombo voor het vliegveld, en hoewel een taxi sneller is, is de trein veel goedkoper en leuker. De lijn begint (of eindigt) in Matara, maar er zijn verschillende steden langs de lijn die goed verbonden zijn met bussen en als je opstappunt kunnen dienen, zoals Galle, Ahangama en Mirissa. Ga naast een open raam zitten, geniet van het uitzicht en neem de Indische Oceaan voor de laatste keer in je op voordat je verder gaat.

A blue bus on the road passing by some cows in Sri Lanka

5. Maak deel uit van geweldige lokale festivals en vieringen

Als je Azië hebt bezocht, weet je dat de lokale gastvrijheid geen mythe is, maar echt waar. Als je wat lokale mensen leert kennen, wees dan voorbereid op uitnodigingen voor diners en dergelijke. In Sri Lanka is dat niet anders. Als er lokale festiviteiten en vieringen plaatsvinden, is deelnemen een gegarandeerde manier om een connectie te maken met de gastvrije en vrolijke lokale bevolking.

Een van de meest iconische evenementen is de Esala Perahera in Kandy, een feestelijke processie die gehouden wordt in het hart van de heuvelachtige regio van Sri Lanka. De Esala Perahera wordt jaarlijks gehouden en toont de religieuze en culturele diversiteit van het land. Er zijn traditionele dansers, vuurdansers, trommelaars en de heilige tandrelikwie van Heer Boeddha wordt door de straten van Kandy gedragen. De sfeer is levendig, en als je je reis goed plant, krijg je de kans om dit majestueuze spektakel mee te maken, waar duizenden mensen samenkomen om hun erfgoed te vieren en eer te bewijzen.

De Esala Perahera is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om feestelijkheden in Sri Lanka. Het hele jaar door bruist het eiland van verschillende vieringen die een authentieke inkijk bieden in lokale gebruiken en tradities. Het Sinhala en Tamil Nieuwjaar, dat in april wordt gevierd, kenmerkt zich door kleurrijke rituelen, traditionele spellen en een overvloed aan heerlijke zoetigheden. Vesak, dat de geboorte, verlichting en het heengaan van Heer Boeddha markeert, is een ander opmerkelijk festival waar straten versierd zijn met lantaarns en toegewijden olielampen aansteken, wat een magische sfeer creëert. Deepavali, het Festival of Lights, wordt gevierd door de Tamil-gemeenschap van Sri Lanka en is een spektakel van vuurwerk en het uitwisselen van lekkernijen.

Als reiziger deelnemen aan deze vieringen biedt je de mogelijkheid om in contact te komen met de hartelijke bevolking van Sri Lanka en een diepere waardering te krijgen voor de rijke culturele tradities van het land. Het is een kans om deel uit te maken van iets unieks en herinneringen te creëren die je nog lang zullen bijblijven, zelfs nadat je het eiland hebt verlaten.

Parade and spectators during the Esala Perahera festival in Kandy, Sri Lanka

There's always more to see and do...

In dit verhaal hebben we vijf geweldige redenen benoemd om Sri Lanka te bezoeken tijdens je volgende avontuur, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken! Denk aan indrukwekkende tempels, bruisende steden en alle avontuurlijke activiteiten die je kunt ondernemen. Onze reisexperts houden van Sri Lanka, en met goede reden. Ze helpen je graag bij het plannen van jouw avontuur met hun insider tips. Neem hieronder contact op met ze om jouw reis te starten.

Neem contact op

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?